Bästa svenska filmerna genom tiderna

Det har gjorts grymt många bra filmer genom åren i Sverige. Så att lista de bästa svenska filmerna, det är inte lätt. Inte alla har ju samma åsikt heller kanske. Men tänkte i alla fall ge det ett försök på att lista några av Sveriges bästa filmer genom tiderna. Så får ni se om ni håller med. Ett annat tips jag har är att testa trading. Ha koll på oljepriser med hjälp av FxForex. Men nu, nu talar vi om svensk film!

En Kärlekshistoria

Denna klassiker från 70-talet är Roy Anderssons debutfilm. Handlingen är om tonåringarna Pär och Annika och hur deras kärlek växer fram och står som kontrast i till deras föräldrars monotona tillvaro.  Även om det är en ganska ”gammal” film så är handlingen relevant än idag.

Jönssonligan 

En serie med filmer som de flesta gillar, det är Jönssonligan. Det handlar om en trio, som utför diverse stötar, efter Sickans planer. Bäst är de filmer med Gösta Ekman, Björn Gustafson, Ulf Brunnberg, Peter Haber och Birgitta Andersson, men det finns även andra, så som “Lilla Jönssonligan” samt en helt ny som nyss kom ut.

En man som heter Ove 

Filmen som baseras på boken med samma namn är en av Sveriges mest sedda filmer (på bio). Den följer faktiskt boken riktigt bra och det är en film där man både skrattar och gråter till! Den handlar om den bittra småsinta Ove vars roll är att hålla ordning och reda i bostadsområdet. Ove spelas av Rolf Lassgård.

Ondskan

Ondskan är baserad på Jan Guillous självbiografiska roman med samma namn och handlar om Erik och hans liv som student vid internatet Stjärnsberg. På skolan råder “kamratuppfostran” där de äldre eleverna härskar och ansvarar för ordningen av de yngre eleverna. Erik följer inte reglerna och i hans försök att hävda sig öppnar han dörren till en spiral av våld och motvåld. Filmen har belönats med tre guldbaggar, bland annat för bästa film, och nominerades till en Oscar för bästa utländska film 2004.

Sunes Sommar

Sunes sommar är kom ut i början av 1990-talet och är baserad på karaktären Sune från böckerna av Sören Olsson och Anders Jacobsson. Filmen handlar om Sunes familj som åker på husvagnssemester och vi får följa deras resa med allt ifrån sjukhusbesök och strand häng till deras möten med andra gäster på campingen som oftast resulterar i diverse misstag och humoristiska inslag. 

Fucking Åmål

Lukas Moodysson debutfilm som än idag en av Sveriges mest populäraste filmer. Filmen handlar om livet för tonåringarna i den lilla staden Åmål och framförallt Agnes (Rebecka Liljeberg) och Elin (Alexandra Dahlström). Agnes är förälskad i Elin och under filmens gång får vi följa hur Elin utvecklar och accepterar sina känslor för Agnes också.

Män som hatar kvinnor

Män som hatar kvinnor är den första filmen i Millenium-triologin som baserats på böckerna med samma namn skrivna av Stieg Larsson. I huvudrollerna ser vi Noomi Rapace och Michael Nyqvist som spelar Lisbeth Salander och Mikael Blomkvist.

Så som i himmelen

Så som i himmelen är en dramafilm av Kay Pollack. I denna film ser vi Michael Nyqvist, Frida Hallgren och Lennart Jähkel i huvudrollerna. Filmen handlar om dirigenten Daniel Daréus som återvänder till sin hemby för att dra sig tillbaka på grund av sjukdom. Han bestämmer sig för att få fason på byns kyrkokör och blir även förälskad i Lena som sjunger i kören. 

I filmen så sjunger Helen Sjöholm ”Gabriellas sång” som sedan låg 68 veckor på svensktoppen mellan 2004-2006.

Hundtricket

Denna film är en romantisk komedi med bland annat Alexander Skarsgård och Linus Wahlgren. Filmen handlar om Simon som mer än gärna vill träffa den stora kärleken. Hans vän Micke säger att han borde testa att göra hundtricket, som går ut på att ha en hund med ut och locka till sig tjejer som vill prata med den söta hunden.

Lilja 4-ever

Lilja 4-ever berättar historien om Lilja (Oksana Akinsjina) som blir övergiven av sin mamma i forna Sovjetunionen och hennes överlevnad i en värld där människohandel är vardag. Filmen är regisserad av Lukas Moodysson och är baserad på Danguol Rasalaits livsöde som i slutet av 90-talet såldes som sexslav.

Äppelkriget

Äppelkriget är en komedifilm från 1970-talet av Tage Danielsson. I huvudrollerna ses Gösta Ekman, Per Grundén, Monica Zetterlund, Hans Alfredson och Per Waldvik. Filmen handlar om att bygga nöjesparken Deutschneyland i Änglamark (Österlen).

Mitt liv som hund

Mitt liv som hund är en svensk dramafilm från 1985 av Lasse Hallström. Filmen är baserad på romanen med samma namn av Reidar Jönsson. Filmen utspelar sig i slutet av 1950-talet och handlar om pojken Ingemar (Anton Glanzelius) och hans liv i yngre tonåren.

Ingen kan älska som vi

Denna film handlar om en tonårstjej som åker till Jämtland för att lära känna sin pappa som lämnade henne när hon var liten. Men väl framme är det mest relationen med Johnny (Håkan Lindberg) killen med epatraktorn som är viktig. Den som spelar Annelie är ingen mindre än Izabella Scorupco.

Mig äger ingen

Mig äger ingen är en dramafilm från 2013 i och bygger på romanen med samma namn av Åsa Linderborg från 2007. Filmen utspelar sig under 70-talet och handlar om en ensamstående far (Mikael Persbrandt) och hans relation till sin dotter som kantas av alkoholism. 

Tomten är far till alla barnen

Tomten är far till alla barnen (1999) är en svart komedifilm i regi av Kjell Sundvall. I huvudrollerna ser vi bland andra Peter Haber, Katarina Ewerlöf, Anders Ekborg och Dan Ekborg. Filmen handlar om Sara som bjuder in sina exmakar med familj för att fira jul. Festen urartar dock snabbt och diverse missförstånd och intriger uppstår. En klassiker som är väl värd att se, året runt!

Sommarnattens leende

Denna film från 1950-talet i regi av Ingemar Bergman handlar om en kärlekskarusell som utspelar sig hos advokaten Egerman och hans familj. I huvudrollerna ser vi bland annat Gunnar Björnstrand (Fredrik Egerman) och Ulla Jacobsson (Fredriks hustru).

Black Jack

Black Jack (1990) är en klassisk Colin Nutley regisserad film med drama, kärlek, relationer och humor. Filmen handlar om Inger (Helena Bergström) som återvänder till sin hemort och startar en relation med Tommy (Carl Kjellgren) som är trummis i bandet Black Jack.

27 Apr 2021