Utvandrarna och Nybyggarna

Vilhelm Moberg skrev  Utvandrarserien – en tetralogi som också innehåller Invandrarna, Nybyggarna och Sista brevet till Sverige. Jan Troell valde att 1971 och 1972 göra två filmer, baserad på dessa fyra böcker. Filmerna heter Utvandrarna och Nybyggarna. I dessa två filmer kunde vi bland annat se Max von Sydow som Karl-Oskar, Liv Ullman som Kristina, Eddie Axberg som Robert, Monica Zetterlund som Ulrika och flera andra kända svenska skådespelare. 

1995 kom det en musikal som hette Kristina från Duvemåla. Urpremiären ägde rum på Malmö musikteater, och i huvudrollerna syntes bland andra Helen Sjöholm (Kristina), Anders Ekborg (Karl Oskar), Åsa Bergh (Ulrika) och Peter Jöback (Robert).

Nyinspelning av Utvandrarna

Under 2020 spelade man in en ny version av Utvandrarna. I den kommande filmen är tanken att koncentrera berättelsen till en film. Gustaf Skarsgård och Lisa Carlehed spelar huvudrollerna som Karl-Oskar och Kristina. I andra roller ser vi Tove Lo, Sofia Helin och Lena Strömdahl. Premiären är planerad till juldagen 2021. 

12 Apr 2021