Sveriges bästa regissörer genom tiderna

Vem är Sveriges främsta regissör genom tiderna? De allra flesta skulle nog säga att det är Ingmar Bergman. Men det finns även flera andra svenska regissörer som platsar på listan över bästa regissörer genom tiderna. Så här listar jag flera av just dessa!

Ingmar Bergman

Den störste av alla och en av historiens främsta regissörer är naturligtvis Ingmar Bergman. Det enligt i stort sett alla listor som har med detta att göra. Bergman var en egensinnig filmskapare, men även en mästare på att se till att alla hans skådespelare kunde prestera maximalt. Dessutom kunde Ingmar röra sig mellan en massa olika genrer. Bland hans verk finns ”Sjunde inseglet”, ”Fanny och Alexander”, ”Jungfrukällan” och ”Smultronstället”, för att bara nämna några.

Roy Andersson

Det stora genombrottet som långfilmsregissör fick Roy Andersson med ungdomsskildringen ”En kärlekshistoria” från 1970. Efter det så ägnade han sig mycket år reklamfilm. Där utvecklade han en ny teknik, med långa tagningar i helbild. Han gjorde dock en comeback till vita duken med det säregna bildspråket han använt i reklamerna, det med filmerna ”Sånger från andra våningen” (belönad med fem Guldbaggar samt jurypriset i Cannes), ”Du levande” och ”En duva satt på en gren och funderade på tillvaron”. Den senare tilldelades som första svenska film Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig 2014.

Lukas Moodysson

Moodysson mer eller mindre slog igenom över en natt, det med supersuccén ”Fucking Åmål” 1998. Han kom även med framgångsrika uppföljare som ”Tillsammans”, ”Lilja 4-ever” och ”Vi är bäst!”

Mai Zetterling

Mai Zetterling, som förutom sina färdigheter bakom kameran även var framgångsrik skådespelare, författare och manusförfattare. Hon regisserade bland annat Älskande par”, ”Flickorna” och ”Doktor Glas”.

Lasse Hallström

Lasse Hallström regisserade i början av sin karriär ABBA:s musikvideos och senare även dokumentären ”ABBA-The Movie”. Han upptäcktes av amerikanarna när filmen ”Mitt liv som hund” gick upp på de svenska biograferna 1985 och inledde därefter sin karriär som Hollywood-regissör. Sedan dess har han hunnit med att regissera en hel drös stjärnspäckade filmer och arbetat med några av Hollywoods största stjärnor.

Jan Troell

Jan Troell har vunnit Guldbaggar i kategorin bästa regi för ”Här har du ditt liv” och ”Så vit som en snö”, samt nominerats för ”Maria Larssons eviga ögonblick”. Mest känd är han dock kanske för sin filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit ”Utvandrarna”, ”Invandrarna”, ”Nybyggarna” och ”Sista brevet till Sverige”. De fyra böckerna komprimerades till två filmer som båda nominerades till flera Oscars statyetter, bland annat för bästa regi och bästa manus efter förlaga.

Även dessa regissörer hör till Sveriges bästa:

  • Tomas Alfredson
  • Hans Alfredson
  • Bo Widerberg
  • Victor Sjöström
  • Ruben Östlund

 

 

5 Mar 2021